Vierde sterfdag van Aartsbisschop Serge van Evkarpia herdacht

Zoals het al sinds vier jaar de gewoonte is, heeft Z.E. Aartsbisschop Gabriël op maandag 22 januari, sterfdag van Aartsbisschop Serge, een liturgie voor de overledenen gecelebreerd in de kerk van het Ontslapen van de Moeder Gods te St-Geneviève-des-Bois, gevolgd door een panichida in de crypte van dezelfde kerk, waar de stoffelijke resten van Aartsbisschop Serge rusten, naast die van de andere hiërarchen van het Exarchaat. Met Z.E. concelebreerde vader Constantin Moguilevsky, priester van deze kerk.

Er hadden helaas maar weinig mensen kunnen komen voor deze viering op een weekdag, zelfs niemand uit de naaste omgeving van de overleden Aartsbisschop. Daags tevoren, op zondag 21 januari, was er in de kathedraal van de heilige Alexander Nevsky al een panichida gecelebreerd, waarbij veel gelovigen aanwezig waren. Deze dienst werd gecelebreerd door de geestelijkheid van de kathedraal, aangezien Z.E. Aartsbisschop Gabriël afwezig was vanwege een pastoraal bezoek aan de parochie in Stuttgart.

Aartsbisschop Serge (in de wereld Serge Konovaloff) stond aan het hoofd van het Aartsbisdom van 1993 tot 2003, met vanaf 1999 de titel Exarch van het Oecumenisch Patriarchaat. Hij was eveneens rector van de kathedraal en van het Theologisch Instituut St. Serge. Ook had hij zitting in de “Assemblée des Evêques Orthodoxes en France” en de “Conseil des Eglises chrétiennes en France”.

Op woensdag 22 januari 2003 ontsliep Monseigneur Serge in de Heer op de leeftijd van 61 jaar, na een lange ziekte. De begrafenis werd gecelebreerd op 25 januari 2003.

Retour haut de page
SPIP