De kanonieke situatie van Z. Exc. bisschop Basil van Amphipolis is geregeld.

Het probleem, dat ontstaan is door de overgang van bisschop Basil naar de jurisdictie van het Patriarchaat van Constantinopel is volledig geregeld. Aldus heeft metropoliet Kyril van Smolensk en Kaliningrad - hoofd van het departement voor buitenlandse betrekkingen van het Patriarchaat Moskou - voor journalisten verklaard, toen hij op 29 maart 2007 een toelichting gaf op de besluiten van de Heilige Synode van 27 maart 2007. Aldus het persagentschap Blagovest-info.

“Het probleem ontstond, toen bisschop Basil op eigen initiatief overging naar de jurisdictie van het Patriarchaat van Constantinopel. Bisschop Basil was daartoe niet uitgenodigd en evenmin had het Patriarchaat van Moskou daarvoor zijn toestemming gegeven. Vandaag heeft Constantinopel het dossier van betrokkene opgevraagd, waarin zich, zoals gebruikelijk, diens ontslagbrief bevindt. Dit houdt in, dat het Patriarchaat van Moskou aan bisschop Basil kanoniek ontslag verleent”. Metropoliet Kyril voegt hier nog aan toe: “Het conflict is op kanoniek opgelost; gebleven echter is een conflict op menselijk vlak”.

Metropoliet merkt verder nog op, dat de oplossing van dit “canonieke misverstand” opgelost is tijdens een ontmoeting tussen beide Patriarchaten, die de afgelopen winter plaatsvond in Génève en waarvan hij de voorzitter was. “Wij laten bisschop Basil vertrekken; vanaf heden is hij voor ons een wettelijke vertegenwoordiger van het Patriarchaat Constantinopel. Daarom kunnen wij ook verder met hem concelebreren” aldus Metropoliet Kyril.

Retour haut de page
SPIP